Råder det inflation i visdomsord?

Publicerad

“If you put your mind to it, and you work hard, and you never give up, and you do not listen to the rejection – you can achieve anything that life throws your way”. Citat från artisten Lady Gaga i ett tacktal från ett klipp på en social media plattform som svepte förbi i min telefon häromdagen.

De här orden fastnade hos mig. Inte för att jag tycker att det var något vidare bra utan snarare för att det är bekymmersamt. Jag gissar att hon sa dessa ord för att inspirera och stärka lyssnare i ”allt är möjligt”-mentaliteten. För mig blir det bekymmersamt då det inte är sant. För i så fall skulle det betyda att om alla gjorde enligt hennes uttalande skulle vi alla uppnå exakt det vi vill åt. Men de som inte uppnår det då? Är de misslyckade? Har de inte jobbat hårt nog? Har de brytt sig om avvisanden för mycket? Eller gav de upp någonstans på vägen? Och om så är fallet, är de då sämre presterare?

Det är bekymmersamt att vi idag matas av allas framgångar på sociala medier. Om de är verkliga eller ej är egentligen sekundärt för vi uppfattar dem som verkliga. Vi ser inte när Kardashians har ångest, Madonna känner sig ensam, Ariana Grande gråter sig till sömns eller när Jennifer Lopez känner sig ful. (Som ni märker hänger jag dåligt med i kändisvärlden…)

Vi ser inte bara kändisars yta utan matas även med alla visdomsord i snirklig stil på vacker bakgrundsbild. ”Följ ditt hjärta och allt kan bli ditt”, ”lev som om det inte fanns en morgondag”, ”Var sann mot dig själv”. Om jag hade levt som om jag skulle dö imorgon hade jag sannolikt fattat väldigt dumma beslut och suttit och gråtit med barnen i knät. Inte optimalt. Vad sägs om ett mer neutralt utgångsläge där vi ger utrymme för dagar där vi orkar mindre, mår sämre eller faktiskt har tviveltankar som vi kan ta det lugnt och beskåda? I stället för att vara supermänniskor som i slutändan kommer bli utbrända och känna oss misslyckade.

I min värld är det mer än okej att ibland ge upp, att ge efter för tviveltankar, att inte orka göra sitt bästa och tillåta sig själv fundera över vad jag har gjort i en relation som inte blev som jag hade tänkt. Kanske matas vi allt för mycket av ”kloka” ord från människor som har allt (vad nu det är) som lite klokt ska tala om för oss vad som gäller. ”Titta på mig, jag blev kändis trots att folk sa att det inte skulle gå”.

Vad hände med att bara vara snäll? Eller att tillåta sig själv att vara liten? Åtminstone för en liten stund. Måste vi vara superstaka supermänniskor som utan att bry sig om vad folk säger eller gör mot oss dundrar fram för att åstadkomma något vi har siktet inställt på?  

Jag skulle nog våga påstå (utan att ha en aning) att även Lady Gaga har stunder då hon undrar vad andra kommer tycka om en kommande singel eller film, dagar då hon helst hade legat kvar i sängen och struntat i att gå till jobbet, drabbats av tviveltankar om hennes duglighet och blivit påverkad av andras kommentarer om hennes utseende eller beteenden. Att hon sedan må vara bra på att förhålla sig svalt till dessa tankar eller vara duktig på att peppa sig själv motiga dagar, det är en annan sak.

Låtom oss bli bättre på att bara vara och låta det vara bra nog.

/Gunny Åkesson, VD & grundare, Bryta Punkt Nu AB  

Fotnot: Direkt översatt (av mig) betyder citatet: ”Om du bestämmer dig, och arbetar hårt, och du inte lyssnar på avvisanden, kan du klara det oavsett vad livet kastar din väg”.

Publicerad i