När behöver jag bli orolig för mina alkoholvanor?

Publicerad

Är det svårt att veta om du har alkoholproblem? 

Har du tänkt att alkoholen inte är bra för dig, men vet inte säkert om det verkligen är ett bekymmer? Ja, det är inte helt lätt att veta, alltid. Du kanske bara dricker någon gång per månad, eller så dricker du oftare men inte särskilt stora mängder per gång. Du kanske inte blir berusad varje gång du dricker eller så dricker du betydligt mindre än din omgivning? 

Hur vet jag att det är ett problem? 

Inom sjukvården brukar man titta på vilken mängd patienten dricker och om levern är påverkad  till följd av alkoholkonsumtion. Men jag tycker inte att det går att bara titta på vilken mängd du dricker eller hur levern mår. Det är också viktigt att titta på vilka konsekvenser ditt drickande får. Mår du ofta dåligt i samband med att du har druckit? Tar tankarna på alkohol upp för mycket av din tid och ditt fokus? Skapar ditt drickande familjekonflikter eller undviker du att göra annat som är bra för dig för att kunna dricka? Dricker du större mängder nu än tidigare för att nå samma berusning? Om du svarar ja på någon av dessa frågor bör du nog bestämma dig för att göra någon typ av förändring. 

Gör ett test för en fingervisning. 

Det går att göra flera tester på nätet som ger en fingervisning om du har ett skadligt bruk eller inte. Men då, återigen, är det mycket fokus på mängd och frekvens av drickandet. Det viktigaste är ändå att fundera kring om du hade mått bättre om du lät bli att dricka, om du hade ägnat mer tid åt sunda aktiviteter, presterat bättre på jobbet eller undvikit konflikter om du drack mindre eller inte alls. 

Om du funderar kring om dina alkoholvanor eventuellt är skadliga, för mycket eller går ut över annat viktigt, brukar det också vara så.

Gunny Åkesson

Grundare och VD, Bryta Punkt Nu AB

Publicerad i